26 Mart 2015 Perşembe

Açılışların Sınıflandırılması & Açılış Tipleri

Selamlar,

Bir önceki yazımızda açılışların öneminden ve açılışlardaki temel amaçlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise açılışları sınıflandırıp, açılışların stillerini inceleyeceğiz. Aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz tablodan açılış sınıflandırmalarına bakabilirsiniz.


A. Oyun Karakteri Açısından

Satrançta yapılan ilk hamlelerle (açılış hamleleri) oyunun karakteri önemli ölçüde belirlenir. Oyunun karakteri açısından sınıflandırmamız üç alt başlığa ayrılmaktadır.

1. Açık Oyunlar (e4 ile başlayanlar)

Yeni başlayan oyunculara özellikle önerdiğimiz açılış şeklidir. Genellikle ilk hamlenin e4 ile başlanmasıyla açık oyunların temeli atılmış olur. e4 hamlesi ile başlanmasına açık oyunlar denmesinin sebebi merkez mücadelesi sonucunda taş değişimi ile beraber açık hatların oluşmasından dolayıdır.

Açık oyunlarda açık hatların olmasından dolayı daha rahat bir oynayış söz konusudur. Bu sebepten ötürü yeni başlayan oyuncuların tecrübe kazanması ve strateji kültürünü iyi bir şekilde edinmesi adına, açık oyunlar sıkça tavsiye edilir.

Açık Oyunlara Örnekler

a. İspanyol Açılışı
b. İtalyan Açılışı
c. İskoç Açılışı
d. Rus Savunması
e. Alekhine Savunması
f. Şah Gambiti

2. Kapalı Oyunlar (d4 ile başlayanlar)

Kapalı oyun şekli ise genellikle ilk hamlenin d4 ile başlamasıyla gerçekleşir. d4 hamlesiyle başlanıldığında ikinci hamle olarak e4 hamlesi oynamak daha zordur. Bu da oyunu zamanla kapalı bir hale götürecektir. Kapalı oyunlarda oynamak, açık oyunlara göre biraz daha zordur. Hamlelerinizi yaparken daha fazla düşünmeniz gerekebilir.

Kapalı Oyunlara Örnekler

a. Benoni Savunması
b. Budapeşte Gambiti
c. Benko Gambiti
d. Vezir Gambiti
e. Şah Hint Açılışı
f. Nimzo Hint Açılışı

3. Yarı Açık Oyunlar (Diğer açılış hamleleri)

Yarı açık oyunlar, mücadelenin merkez karelerden çok kanatlara yönelik oynanma şeklidir. Bu tip oyunlara yarı açık denmesinin sebebi, açık hatların merkezin dışında bulunmasından dolayıdır. Bu tip açılış tiplerine Modern Açılışlar adı verilmektedir. Genellikle bu tip mücadelerde hafif taşlar olarak nitelendirilen atlar ve filler büyük bir öneme sahiptir.

Yarı Açık Oyunlara Örnekler

a. İngiliz Açılışı
b. Reti Açılışı
c. Bird Açılışı

Açılışları incelemek için Anlatımlı Açılışlar bölümünü mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Açılışları ve bu açılışların devam yollarını öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sevgilerle.

1 Yorum:

hocam iyi günler sadece pgn dosyalarını görüntüleyebilecek taşınabilir bi yazılım var mı? Yazılımda veya programda bilgisayara yani programa karşı oyun oynama özelliği olmasın. çünkü o özellik olunca çok oyun uynayıp vakit kaybediyorum. Sadece faha önce oynadığım oyunları pgn dosyası olarak kaydetmiştim. onlarıgörüntülmek ve hatalı hamlelerimi görebilmek için kurulum gerekmeyen bir PGN görüntüleyici arıyorum. Bana bi yazılım önerirmisiniz?

Yorum Gönder